ЗА ВАС, ДАМИ – КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ТАНЦОВИ ОБУВКИ?

ЗА ВАС, ДАМИ – КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ТАНЦОВИ ОБУВКИ?

Дамите винаги искат да изглеждат елегантно както в живота, така и на дансинга. Едно от нещата, които привличат като магнит всяка от нас, са ефектните обувки. Точно затова повечето дами, които танцуват салса, бачата и други социални танци, купуват специални обувки, с които да бъдат красиви на тренировка или на парти. 
В този блог ще ви дам няколко съвета за това как да изберете най-подходящите за вас танцови обувки, за да се чувствате и изглеждате добре едновременно. 
Първото важно нещо, когато избирате обувки за танци, е да забравите навиците си при пазаруване на други обувки. Много от нас често купуват официални обувки с ясното съзнание, че са им неудобни, жертвайки удобството си в името на добрия външен вид. Когато избирате танцови обувки обаче това би била голяма грешка – не забравяйте, че с тези обувки се надявате да танцувате цяла вечер и ако не са ви удобни ще поискате да ги свалите след няколко танца. 
Но какво означава да ни бъдат удобни обувките за танци? 


Първото нещо, което можете да определите, е желаната височина. Ако в ежедневието си не ходите на високи токове и ви предстои покупка на първи чифт танцови обувки, препоръчвам ви да започнете с височина 5 или 6 см. Даже и по принцип да сте уверени на висок ток, ако танцувате отскоро (до няколко месеца) пак бих ви препоръчала същата височина. Високите токове наистина са елегантни, но танцуването на тях е доста по-трудно от ходенето и са подходящи за по-опитни танцьори. 

Друго нещо, което е добре да съобразите, е това колко са стегнати обувките. Препоръчвам ви по-стегнати (даже ако ги усещате прекалено стегнати през първите няколко обувания), защото каишките на танцовите обувки неминуемо се отпускат и ако ги усещате комфортни в началото скоро ще започнете да се чувствате нестабилни от това, че кракът ви ще се мести в обувката непрекъснато. В този критерий включвам и стабилната стегната пета, която също държи стъпалото фиксирано и съответно прави танцуването както по-приятно, така и по-безопасно. 


Правилното определяне на номера на обувката също е важно. Не купувайте обувки, които са даже с няколко милиметра по-дълги от стъпалото ви – при изпъване на стъпалото тези няколко милиметра ще достигнат няколко сантиметра, в които спокойно можете да се спънете. И аз и други танцьори с повече опит даже предпочитаме обувки, които са ни по-къси с няколко милиметра, за да усещаме пода. Разбира се това е много индивидуално и ако ще купувате първите си обувки просто изберете такива, които ви прилягат точно като дължина. 


В един момент стигаме и до избора на марка. Пробвала съм доста марки обувки и за съжаление при танцовите обувки не важи правилото за връзката между цена и качество. Имам няколко чифта обувки от Китай за по 30-40 лв, които съм носила година или две, както и няколко чифта на известни марки за над 200 лв, които съм обувала един или два пъти. Освен това много често различни хора харесват различни марки, така че в тази насока няма универсално решение, което да ви помогне, а просто трябва да пробвате. Единственият ми съвет е ако си харесате по-скъпи обувки преди да се охарчите да проверите дали има същите в ebay или aliexpress, тъй като много уж маркови обувки всъщност идват от Китай и можете да ги намерите на много по-ниска цена.


Материалът, от който са изработени обувките, също може да е различен. От опита ми досега съм установила, че обувките със сатенено покритие са по-издържливи от тези с кожено, тъй като кожата по-лесно се деформира (изтърква, надира или напуква) при процеса на танцуване. От вътрешната си страна всички обувки са кожени, като при някои се използва естествена, а при други изкуствена кожа. Предимството на естествената кожа е, че по-късно започва да се вмирисва. Но вмирисването като цяло е неизбежно, особено ако танцувате по-енергично  


Идва ред на любимата на всички жени тема – визията. В момента има огромно разнообразие от цветове, декорации с камъни и всякакви други неща, които правят обувките по-красиви. Препоръчвам ви да имате поне един чифт телесни обувки в колекцията си, защото „телесното е танцовото черно“ – приема се, че отива на всякакъв тоалет, освен това ако сте с къса пола или рокля телесните обувки продължават линията на крака (за разлика от черните, които я скъсяват) и с тях движенията изглеждат по-добре. Черните обувки са подходящи ако имате черна част от тоалета (черен топ и/или черен клин или поне някакъв черен аксесоар). 


Ако вече сте купили обувките на своите мечти, но усещате токовете по-тънки от комфортното за вас, можете да пробвате да танцувате с протектори за токове, които не само ще запазят тока, но и ще увеличат площта му и по този начин ще ви дадат по-добро усещане за баланс. 


Надявам се, че съм ви помогнала и не забравяйте – най-удобните обувки са онези много изтърканите, на които от едната страна каишката се скъса, а от другата сатенът се протри 😉 Това са обувките, които пазят вашите танцови спомени.